Gyakran Ismételt Kérdések

Itt megtalálhatod a leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

Hol történik az oktatás?

Minden esetben házhoz megyek, így kényelmesen, az otthondoból. Éppen ezért neked nem kell értékes perceket vesztegetned az utazással. Ezt az időt fordíthatod a tanulásra, felkészülésre, vagy bármi másra. 

Mennyi ideig tart egy óra?

Egy óra az oktatásban megszokott időtartamhoz igazodik. Ez azt jelenti, hogy egy tanóra 45 perc. Általában egy alkalommal két órát tartok, a 90 perc ideális arra, hogy elég idő jusson a tanulásra, de még nem túl sok ahhoz, hogy ne lehessen fenntartani a figyelmet, koncentrációt.

Mennyi időbe telik megtanulni angolul?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Az, hogy kinek mennyi időre van szüksége egy nyelv elsajátításához, sok mindenen múlik. A nyelvek úgynevezett modulokra vannak bontva, egységesen a CEFR rendszer keretében. A1-C2 szintig terjed a skála. A1, A2, B1, B2, C1, C2. A leggyakrabban a B2 elérése a cél, ami a középfokú nyelvvizsgához kell. Számos kutatás azt mutatja, hogy egy-egy modulra 120-150 tanórát kell szánni. Ez természetesen nagy mértékben függ attól is, hogy ki mennyi időt tud tanulással, gyakorlással tölteni, egyéb élethelyzetektől. A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a nagyátlagot figyelembe véve, körülbelül a 120-150 óra a kiindulópont.

Miért fontos a beszédcentrikusság?

Egy nyelvet (és sokminden mást) úgy lehet a leghatékonyabban elsajátítani, ha valaki használja, gyakorolja azt. Itthon sajnos kevés hangsúlyt fektetnek az iskolában a beszédre, főleg a csoport létszáma miatt. Ezért sok diáknál áll fent az a helyzet, hogy az olvasás, szövegértés, nyelvtani feladatok jobban mennek, mint maga a beszéd. Ezért is tartom fontosnak, hogy erre elegendő hangsúlyt fektessek az óráim alatt.

Milyen könyvekből tanulunk?

Az évek során kialakult az a könyvcsalád, amit szívesen használok, és amit szakmailag a legjobbnak ítélek meg. Az Oxfordi Egyetem English File nevezetű könyvcsaládja, mely a kezdő szinttől egészen az anyanyelvi szintig elérhető. Ezen felül számos kiegészítő tanayag áll rendelkezésre, például az Oxford Angol Nyelvtan, Road to IELTS, vagy éppen a Cambridge Grammar for IELTS.

Angol Tanár Szegeden

+36-20-272-9945

© 2022 Szeged Angol Tanár